Aylık Arşiv: Eylül 2017

DSG Şanzıman Avantajları Nelerdir?

Günümüzdeki en büyük otomobil üretim fabrikalarından bir tanesi olan Volkswagen tarafından kullanılmakta olan dsg şanzıman sisteminin avantajlarının neler olduğunu kısaca anlatmaya çalışacağız.

Öncelikle bu şanzıman sistemi hakkında internet üzerinde birçok kişi tarafından kısa süre içerisinde problemleri meydana gelebilecek gibi birçok farklı içerik ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Fakat dsg şanzıman sistemini eğer doğru tekniklerle kullanacak olursanız hiçbir problem yaşamadan uzun süre boyunca kullanmaya devam edebilirsiniz.

İnsanlar genelde DSG sistemini nasıl kullanılması gerektiğini bilmediği için bu şekilde yapılmakta olan yorumlar son zamanlarda sıklaşmaya başladı. Dsg şanzıman sistemi sahip olduğu çift kavram sayesinde 2 debriyajı aynı anda kullanılır ve böylece sıradan bir otomatik vites arabaya göre çok daha kısa süre içerisinde vites geçişini sağlamış olur.

Bu özelliği sayesinde siz aracınızda hızlı yaparken fark edemeyeceğiniz kadar seri bir şekilde vites geçişleri sağlanmış olur. DSG sistemini kullanırken vites sistemini aşırı derecede zorlanmaz ve aracınızı düzgün bir şekilde kullanırsanız herhangi bir problem yaşamazsınız.

Dsg sistemini sistemini bozan en önemli durumlardan bir tanesi de araçlara yapılmakta olan yazılımlar olarak karşımıza çıkıyor. Vites sistemi belirli bir gücü kaldırdığı için yazılım etkisi altında olan bir araç çok daha yüksek performans göstererek cites bölgesini zorlanmasına ve çeşitli problemlerin meydana gelmesine sebep oluyor.

ABS Devreye Nasıl Girer

Özellikle belli bir zamandan sonra piyasaya çıkan araçlarda bulunmakta olan fren sistemi olan ABS aynı şekilde fren gerektiği zaman devreye girer.

Genellikle ABS devreye girdiği zaman kullanıcı daha önce böyle bir tecrübe yaşamadıysa panik olur. Bunun sebebi ise ABS devreye girdikten sonra yerde herhangi bir şeye çarpıyormuş diye bir hissiyatın oluşmasıdır.

Bu fren sistemi normal frenden farklı olarak aracın frenlerini saniyede yaklaşık olarak 5 veya 6 defa sıkıp bırakarak tekerlerin kaymasını önler. Böylece yavaşlamaya yardımcı olur.

Bütün tekerlek birbiriyle akıllı bir yazılım ile anlaşma sağlar ve böylece tüm tekerlek aynı anda fren yaptığı için araç maksimum seviyede güvenli bir şekilde durmuş olur. ABS sistemini devreye sokmak için öncelikle belirli hızın üzerinde olmak gerekiyor.

Yüksek hızda seyahat ederken frene gereğinden fazla bakacak olursanız araç sizin ani şekilde durma konusunda bir destek talep ettiğiniz düşünerek hemen ABS sistemini devre sokacaktır. Yani bu sistemi devreye almak için özel bir tuşa basmak veya herhangi bir işlem yapmanıza gerek yok. Sadece pedala normal şiddetinden çok daha sert basarak bu işleminin gerçekleşmesini sağlayabilirsiniz.

ABS sistemi çok eski model olmamakla beraber günümüzde kullanmakta olan araçların %90 başında aktif bir şekilde görev almaya devam etmektedir. Bu fren sistemi sayesinde çok daha güvenli bir şekilde yolculuk yapabilirsiniz.

Akıllı 4 Çeker Sistemi Nedir?

Özellikle premium seviyede araç üreten Mercedes ve BMW gibi markalar akıllı 4 çeker sistemini son zamanlarda çok daha sık kullanmaya başladı.

Akıllı 4 çeker sistemi daha önceden kullanılmakta olan sürekli olarak dört tekerli güç aktarma durumunu ortadan kaldırarak uygun olan ortam şartlarına göre hangi tekere güç gideceğin ayarlıyor. Bu özel yöntem sayesinde eğer yol şartları dört çeker özelliğini açmak için gerekli değilse araç benzin tasarrufu yapıyor.

Akıllı 4 çeker sistemi araba üreticiler tarafından farklı farklı isimlerle anılıyor olsa da aslında ortalama olarak hepsini yapmış olduğu iş aynı. Günlük hayatta karşılaşmış olduğunuz bir çok aracın arkasında gördüğünüz Quattro ve X-Drive gibi yazılar aslında bahsetmiş olduğunuz bu akıllı dört çeker sistemini anlatıyor.

Bu sistemi devreye sokmak veya devreden çıkartmak için özel olarak bir tuşa basmanıza veya herhangi bir işlem yapmanıza gerek yok. Araç içerisinde bulunmakta olan yazılım, sizin sürüş dinamiklerinize göre kendini ayarlıyor ve tam da ihtiyacınız olduğu anda dört tekere güç vererek aracın zorlandığı yollardan kolay bir şekilde ilerlemenizi sağlıyor.

Eski model üretilmiş olan araçların sürekli olarak dört tekere güç göndermesi ve güçlü motor seçenekleri benzin israfını ciddi anlamda arttıran unsurlardan bazılarıydı. Akıllı 4 çeker sistemi ise normal şartlarda otobanda ilerlerken sıradan bir araç gibi davranarak benzin tasarrufuna yardımcı olur.

Aracı Boşa Almak Daha Mı Az Benzin Yakar?

Eğer araba vites sistemi ile yakından ilgileniyorsanız halk arasında dolaşan, yokuş aşağı giderken arabayı boşa almak gibi yöntemleri eminim ki siz de duymuşsunuzdur.

Bu yöntemleri savunan kullanıcıların iddialarının büyük bir bölümü boş viteste ilerleyen bir arabanın benzin yakmayacağını öne sürüyor. Fakat günümüzde üretilmekte olan son model arabalarda böyle bir durum söz konusu değildir. Özellikle Volkswagen tarafından üretilmiş olan dsg şanzıman sistemi vites devrede iken hareket ettiği zaman boş vitese göre çok daha ekonomik bir şekilde yol almanıza yardımcı oluyor.

Araçları boşa almış olsanız bile motor ile şanzıman birbirinden ayrılmadığı için yine de benzin harcamaya devam edecektir. Üstelik böyle bir yöntemi tercih etmek aynı zamanda trafik sırasında güvenliğinizi de riski atacaktır. Boş viteste giden bir araba ani bir şekilde güce ihtiyacınız olduğu zaman refleks olarak gaza basmanız halinde hızlanmayacağı için birazc benzin tasarrufu yapayım derken çok daha büyük problemleri meydana gelmesine sebebiyet verebilirsiniz.

Eğer DSG vites sistemine sahip olan bir araca sahipseniz serbest sürüş özelliği sayesinde boş vitese almasanız bile araç yokuş aşağı veya düz giderken çok daha ekonomik olacaktır. Serbest sürüş ile alakalı olarak çok daha detaylı bir şekilde bilgi almak istiyorsanız internet sitemizde bulunmakta olan içeriklere göz atmanızı tavsiye ediyoruz.

ESP Sistemi Devreden Çıkarsa Ne Olur?

Özellikle spor olarak tasarlanmış olan araçlarda bulunmakta olan ESP sistemi eğer şoför isterse devreden çıkıyor.

Peki bu durum kullanıcıların ne işine yarıyor? ESP sistemi devreden çıktıktan sonra araç özellikle drift yapmayı seven kişiler için daha uygun bir hale geliyor. Tabii ki bu sistemi kesinlikle trafik içerisinde kapatmamanızı tavsiye ediyoruz. Çünkü araç, meydana gelebilecek herhangi bir kayma sonucunda sizi korumak yerine daha önceden kapatmış olduğunu ESP sistemi yüzünden kaymaya başlayacak ve bu durum kaza yapmanıza sebebiyet verebilir.

Eğer aksi bir durum söz konusu değilse mutlaka kayma konusunda sizi koruyacak olan bu sistemi devrede tutmanız tavsiye ediyoruz. Son zamanlarda üretilmekte olan yüksek güvenlik önlemleri sahip araçlarda ESP’yi devreden çıkarmak için özel bir tuş bulunuyor olsa da eğer araç kaymaya başladıktan sonra belirli bir açıyı geçmeye başlıyorsa herhangi bir kaza olma durumunu engellemek için sistem yeniden kendini size sormadan devreye alıyor.

Böylece bilinçsiz bir şekilde yapılmış olan hareketler sonrasında arabanın kaza yapması büyük oranda engellenmiş oluyor. Günlük hayatta kullanım sırasında aracınızın kaymaması ve yoldan çıkmaması için bu sistemi mümkün olduğu kadar açık tutmanız tavsiye ediyoruz.

Aynı zamanda internet sitemizde bulunmakta olan diğer içeriklere de göz atarak araç teknolojileri hakkında çok daha detaylı bir şekilde bilgi alabilirsiniz.

Varex Egzoz Nedir?

Varex, her araçlarda standart olarak gelen egzoz sistemi yerine özel olarak çalışmakta olan bir sistem olarak karşımıza çıkıyor.

Varex, özellik olarak normal araçlarda egzoz borusu sabit dururken bu sistemde açılıp kapanması mümkün hale geliyor. Sokaklarda duymaya alışık olduğumuz yüksek sesle ki egzoz sesi işte bu egzoz sistemi yüzünden ortaya çıkıyor. Bildiğiniz gibi çok fazla ses çıkaran egzoz sistemlerini arabalarda kullanmak yasalara aykırı olduğu için herhangi bir polis kontrol de ciddi anlamda problemler meydana gelebilir. Bunun önüne geçmek için üretilmiş olan Varex, araç yazılımı ile benzer olarak şoför tarafından kontrol edilebiliyor.

Araç içerisine yerleştirilmiş olan bir buton sayesinde istediğiniz zaman egzoz sistemine aktif hale getirebiliyor ve daha sonra kullanmak istemediğiniz veya ara sokaklara girdiğiniz zaman tekrar kapatarak normal egzoz sesine geri dönme şansını ediyorsunuz.

Varex egzoz ile alakalı olarak internet üzerinde dolaşmakta olan birçok bilgiyi göz önünde bulunduracak olursak sürekli olarak bu sistemi kullanmak motorun zaman içerisinde kullanım ömrünün azalmasına sebep olabilir. Bahsetmiş olduğumuz bu ömür sürece her ne kadar kısa süre içerisinde ortaya çıkmıyor olsa da 50 yıl ömre sahip olan bir motoru bu egzoz sistemi 30 sene gibi bir değere çekebilir.

Bahsetmiş olduğumuz tüm bu unsurları göz önünde bulundurarak mantıklı bir seçim yapabilir ve eğer istiyorsanız, insanları rahatsız etmeyecek şekilde Varex sistemini kullanabilirsiniz.

Fabrikalar Neden Arabaları Tam Güç Üretmiyor?

Özellikle son zamanlarda araçlar için geliştirilmiş olan birçok yazılım seçeneği sayesinde günlük hayatta kullanmış olduğunuz araçlardan çok daha fazla performans almak mümkün.

Turbo beslemeye sahip olan araçlarda bahsetmiş olduğumuz bir performans artışı çok daha fazla oluyor. Böyle bir durum söz konusu olduğu zaman ise insanların aklına gelen ilk sorulardan bir tanesi madem bu kadar yüksek güç almak mümkün neden fabrikalar araçları tam güç olarak piyasaya sürmüyor? Aslında bunun oldukça mantıklı bir sebebi var.

Fabrikalar araç üretimi yaparken dünya genelinde satış yapabilmek için belli başlı kurallara uymak zorundadır. Bunlardan en önemli olanlardan bir tanesi havaya verilen karbondioksit oranı olarak karşımıza çıkıyor. Eğer motor sürekli olarak tam performans çalışmaya devam ederse daha fazla karbondioksit açığa çıkacağı için bu değerler standartları karşılayamayacak ve satış konusunda ciddi problemler meydana gelecektir.

Bunun yerine daha sınırlı güç kullanarak piyasaya çıkan araçlar daha sonra satış işlemi bittikten sonra yazılım işlemi alarak bu problem ortadan kalkmış oluyor. Son zamanlarda araç yazılım konusunda kullanıcılar tarafından gelen talep oldukça yüksek seviyelere ulaştığı için bazı otomobil üretici firmalar garanti işlemini devreden çıkarmadan yazılım yapma imkanı da sunuyor. Özellikle bu konuda Volvo ciddi anlamda çalışmalar yapmaya devam ederek piyasaya çıkarmış olduğu araçlarına daha sonradan yazılım yüksek çok daha yüksek güç ortaya çıkarabiliyor.

Yazılım ile Benzin Tasarrufu Yapılır Mı?

Daha önceki yazılarımızda bahsetmiş olduğumuz gibi araç içerisine yazılım yüklemek hem performans artışı hem de benzin tasarrufu konusunda size faydalı olacağı yönünde birçok iddia var.

Peki aynı anda hem performans artışı hem de benzin tasarrufu nasıl mümkün olabilir? Öğrendikten sonra cevap sizi oldukça şaşırtacak olsa da yazılım yaptırdıktan sonra hem performans artışı hem de benzin tasarrufu konusunda olumlu değişiklikler meydana gelmesi mümkün. Araç içerisinde marka ve model ile özel olarak hazırlanmış bir yazılım yüklendikten sonra yazılımı yapan mühendisler tarafından gerekli olan benzin alım miktarı gibi değerler araç içerisine yüklendiği için özellikle uzun yol giderken normal olarak tüketmiş olduğunuz benzinden bir kaç litre daha az yakmak mümkün.

Yazım yaptırmak için öncelikle uzun süre boyunca araştırma yapmanızı tavsiye ediyoruz. Çünkü eğer marka ve model ile uyum sağlamayan bir yazılım yüklenecek olursa benzin tasarrufu yapmak yerine araç ile ilgili olarak çok daha büyük problemleri meydana gelmesine sebebiyet verebilirsiniz.

İnternet üzerinde bulunmakta olan araç forumları sayesinde başka insanlar tarafından denenmiş olan yöntemleri tercih etmek çok daha mantıklı bir seçim olacaktır. Böylece diğer insanların yorumlarını göz önünde bulundurarak seçim yapabilirsiniz.

Bildiğiniz gibi araç içerisinde yüklenmiş olan yazılımı şoför tarafından kontrol edilebilen bir sistem olduğu için özellikle uzun yola çıkarken bu sistemi aktif hale getirerek benzin tasarrufu yapmak mümkün.

Araca Yazılım Yaptırmak Zararlı Mıdır?

Özellikle turbo besleme ile çalışan araçlar için yazılım geliştiricileri piyasaya çıkarmış oldukları yeni yazılım modelleri sayesinde araçlardan çok daha yüksek performans almanızı sağlıyor.

Peki araçlara yazılım yapmak ne kadar doğru ve araçları herhangi bir şekilde zarar veriyor mu? Araçlara yazılım yaptıktan sonra aslında değiştirmiş olduğunuz parametreler belli başlı unsurlar oluyor. Örnek vermek gerekirse aracın gaza bastıktan sonra ne kadar benzin alacağı ve ne kadar kısa süre içerisinde bu gücü yola iletecek gibi çeşitli unsurlar konusunda değişiklikler yapılıyor.

Böylece satın almış olduğunuz bir yazılım kutusu sayesinde aracınızın bambaşka bir karakter kazanmasına sebep oluyorsunuz. Yazılım yaptırmak istiyorsanız ülkemizde büyük şehirlerde bulunmakta olan bazı otomobil yazılımı yapan şirketleri ziyaret etmeniz gerekebilir. İnternet üzerinde bulunmakta olan bilgilere bakacak olursanız kendi aracınızın marka ve modeline göre üretilmiş olan en başarılı yazılımı kullanıcı yorumlarını okuyarak en iyi yazılımı tespit ettikten sonra yazılım işlemleri yapmanız tavsiye ediyoruz.

Bahsetmiş olduğumuz bu durum aracın sürekli olarak yüksek performans ile çalışmasına sebep oluyor anlamına gelmez. Aracın içerisine yerleştirilmiş olan bir kol sayesinde istediğiniz zaman yazılımı devreye alabilir istediğiniz zaman da tamamen devreden çıkararak eski özelliklerine sahip olmasını sağlayabilirsiniz.

Yazılım yaptırırken dikkat etmeniz gereken önemli bir unsur ise aşırı derecede performans artışı meydana gelebileceği için mümkün olduğu kadar güvenlik sistemlerini de geliştirmeye özen göstermenizi tavsiye ediyoruz.

Kick-Down Tuşu Nedir?

Uzun zamandan beri otomatik vitese sahip olan bir araba kullanıyor olsanız bile bugüne kadar Kick-Down tuşunu hiç duymamış olabilirsiniz.

Genellikle otomatik vitese sahip olan araçlarda ani güç talebi için kullanılmakta olan bu tuş sayesinde aracınızdan kısa süre içerisinde maksimum performans alabilirsiniz. Kick-Down tuşu gaz pedalının en son bölümünde bulunur. Tam olarak yerini tespit etmek istiyorsanız gaz pedalında sonuna kadar bastıktan sonra bir tuşa takıldığını göreceksiniz.

Eğer biraz daha zorlayacak olursanız bu tuş aktif hale gelir ve bu durum motorun mümkün olduğu kadar fazla devir çevirmesine sebep olur. Böyle bir durumda ise araç maksimum performansını göstermeye başlar. Sürekli olarak bu özelliği aktif bir şekilde kullanırsınız özellikle uzun yol için benzin tüketim miktarı ciddi anlamda artış gösterebilir.

Kick-Down tuşunu sadece yüksek performans ihtiyacı olduğu zaman kullanırsanız, hem yüksek performans alabilir hem de benzin tasarrufu konusunda bir aksilik yaşamadan bu özelliği kullanabilirsiniz. Bahsetmiş olduğumuz bu tuş her arabada olmamakla beraber özellikle yeni arabalarda bulunmaktadır. Bazı arabalar bu tuş ile beraber yüksek performans modunu aktif hale getirirken bazıları da sizin gaza basma şiddetinize göre kendisi bunu anlar ve motor devir saati ile vites sistemini sizin talep etmiş olduğunuz güce göre değiştirir.

Siz de kendi arabanızda bulunmakta olan özellikleri kontrol ederek eğer Kick-Down tuşu bulunuyorsa hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.