Akıllı telefonlar artık oldukça yaygınlaşmaya başladı. Tabi bununla birlikte yan ürünleri de ortaya çıkmaya bize daha çok masraf oluşturmak için kolları sıvamış durumda. Corning firması akıllı saat çipseti olan Snapdragon Wear 2100 ile giyilebilir teknoloji odaklı işlemcisinin ardından dayanıklı ekran camı teknolojileri ile karşımıza çıkıyor. Normalde bu tip korumalar akıllı telefon ön ve arka yüzünde iken akıllı saatlerin yaygınlaşmaya başlaması ile birlikte aynı ihtiyaç saat ekranları içinde ortaya çıkıyor. Akıllı saatler için belki de daha fazla korumaya ihtiyaç var çünkü elimizin kolumuzun sürekli hareket ettiğini düşünürsek ekran sağlamlığı ve koruması oldukça önemli. Corning firması samsung gear s3 için Gorilla Glass SR+ teknolojisini kullanacağı hakkında bilgiler bulunmakta. Gorilla Glass SR+ teknolojisi önceki gorilla glass teknolojisine göre daha ince ve daha dayanıklı olduğu ifade ediliyor.
Aylık Arşiv: Ağustos 2016
Cep telefonu tarihi gelişimi -İlk cep telefonu-
Şimdi belki de cebimizde ikişer tane taşıdığımız cep telefonlarının ilk ne zaman ortaya çıktığını hiç düşündünüz mü? Alexander Graham Bell’in telefonu icat edişinden onlarca yıl sonra taşınabilir telefonlar yani cep telefonları fikri şekillenmeye başladı. Ama bu hiç kolay olmayacaktı. 1940’lara kadar dayanan ilk cep telefonu fikri yaklaşık 40 – 45 sene kadar hayat bulmadı.
Tarihler 1983 yılını gösterdiğinde Motorola firması DynaTAC 8000X modelini geliştirerek tarihteki ilk cep telefonunu piyasaya sürmüş oldu. Cep telefonunun mucidi sayılan Martin Cooper tarafından 1973 yılında şirket yönetimine sunulan fikir çok beğenilmiş ve şirket hemen bu proje için büyük bir bütçe ayırmıştır. Yaklaşık 10 yıllık bir çalışmayla ilk cep telefonu hayat bulmuştur.
Tahmin edildiği üzere ilk cep telefonu öyle bugünkü gibi bildiğimiz telefonlardan çok farklıydı. Öncelikle ilk cep telefonunun kocaman bir makine olduğunu söylemek gerekiyor. Yaklaşık 850 gram ağırlığında olan ilk cep telefonuyla öyle uzun süre konuşabilmek mümkün değildi. Konuşma süresi 20 dakika olan telefonun bekleme süresi ise 4 ya da 5 saat kadardı. Elbette bir de yaklaşık 15 cm uzunluğunda olan antenini de belirtmek gerekiyor. Yani bir cep telefonundan çok bir çanta telefonu demek daha doğru olacak. Piyasaya çıkan Motorola DynaTAC 8000X yine de Martin Cooper’ın 10 yıl önce şirkete sunmuş olduğu prototipten daha küçük ve 200 gram daha hafifti.
Tam olarak 3.995 dolardan piyasaya çıkan bu ilk cep telefonunu ilk kullananlar genellikle parası olanlardı. O dönemde bu ilk cep telefonlarını ve ardıllarını borsacıların ve iş adamlarının sıklıkla kullandığı biliniyor.
Traktör arıza gösterge işaretleri anlamı
Ülkemizde yaygın olarak kullanılan Agrifarm, Agripower, AGT, Antonio arraro, Artrak Superline, Başak, Başkent,Belarus, BMC, Bolinder-Munktell, Bozok, Branson, Case, Chery, Claas, DavidBrown, Deutz, Dexta, Eicher, Erkunt, Farmtrac, Fendt, Ferrari, Fiat, Ford, Foton, Goldoni, Hanomag, Hars, Hattat, Hema, Holder, Huerlimann, Husqvarna, IMT, International, İşbora, JCB, Jinma, John Deere, Kaan, Karataş, Kioti, Kubota, Lamborghini, Landini, Leyland, LG, Lombardin, LS Tractor, Mahindra, Massey Ferguson, Massey Harris, McCormick, Mercedes, New Holland, Nibbi, Porsche, Same, Solis, Steyr, Super Major, Super Star, Tafe, Taral, Tümosan, Türk Traktör, Universal, Ursus, Uzel Traktör, Valpadana, Valtra, Volvo, Yağmur, YTO, Zetor markaları gibi çok fazla traktör ve iş makinası bulunmaktadır. Tabi ki bu küçük büyük iş makinalrı ve tarktörler üretim veya kullanıcı hatası olarak arıza vermektedir. Bu arızalar da gösterge panelinde bulunan sarı kırmızı veya yeşil renkler ile farklı simgeler ile kullanıcıya yansımaktadır. Şimdi genel olarak bu tıraktör ikaz arıza lambalarını ve neden olduğu nasıl düzeleceğini inceleyelim.
Otomobil elektrik sigortası nasıl değiştirilir
Araçlar ister benzinli ister dizel motor (mazot ile çalışan motorlar) olsun elektrik sistemi detaylarda farklılık olsa da genel olarak birbirine benzer bir şekilde çalışmaktadır. Araçlar yakıtla çalışmasına rağmen ilk çalışma anında aküde bulunan elektriğe ihtiyaç duymaktadır. Araç ilk çalıştırılması için marş motoru devreye girer ve aküden aldığı enerji ile motoru bir kez çalıştırır. Kontağı çevirdiğimiz zaman yapılan iş tam olarak budur. Bunun yanında aracın motoru çalışmıyorken kullanılan elektriksel tüm araçlar (radyo, iç dış aydınlatma, camların açılıp kapanması, araç kumandası veya anahtar ile kapıların kilitlenip açılması, alarmın çalışması, alarmın devreden alınması gibi) aküden gelen elektrik ile yapılır.
Aracın elektrik güvenliği elektrik sigortaları ile yapılmaktadır. Evdeki sigorta kutusuna benzer araçta da bir elektrik sigortası bulunur. Otomobil sigorta kutusunun yeri araçların marka ve modellerine göre değişiklik gösterir. Elektrik sigortası farklı şekillerde olabilmektedir. Aşağıdaki resimde çalışan ve aşırı elektrik yüklenmesinden dolayı kopmuş olan sigorta şekilleri bulunmaktadır.
Yukarıdaki şekilde görüldüğü gibi çalışan ve çalışmayan sigorta resimleri bulunmaktadır. Yuvarlak kırmızı ile sigortaların bağlantıların koptuğu yerler görülmektedir. Örneğin radyo çalışmıyor ve sigorta panelinde de radyo ile ilgili sigorta yukarıdaki gibi bağlantısı kopmuşsa aynı özellikte yeni bir sigorta ile değiştirilmelidir.
Kızdırma bujisi nedir? Araç motorunda neden kullanılır?
Motorlarda silindir içinde bulunan kızdırma bujileri küçük elektrikli ısıtıcılardır ve çalıştırılacak olan silindirleri önceden ısıtırlar. Çalışma prensibi; kızdırma bujileri, ilk çalıştırma için ek enerji sağlayarak, ihtiyaç duyulan enerjiyi sağlamaktadır. Motorun çalıştırılmasından önce kızdırma bujisine gerilim verilir ve kızdırma borusu bunun sonucunda 800°C’nin üstündeki bir sıcaklığa kadar ısınır. Bu sıcaklık motorun soğuk çalıştırma yeteneğini çok artırır. Kızdırma bujisinin oluşturduğu ısı ayrıca yakma işleminin en iyi koşullarda olmasını sağlar, böylece duman oluşumu ve başka emisyonlar azaltılır.
Kızdırma bujisi araç motorunun neresindedir;
Kızdırma bujileri silindir kapağının içine monte edilir. Kızdırma çubuğu kızdırma odasına veya ön odaların içine uzanır. Ancak kızdırma çubuğu yakıt karışımının tam kenarına konumlandırılmış olmalıdır. Bu şekilde ısıyı tam ihtiyaç duyulduğu yerde oluşturabilir. Ancak hiçbir şekilde yanma odasının içine fazla uzanmamalıdır, aksi halde yakıt karışımının hazırlığı ve böylelikle tutuşturulabilir bir yakıt-hava karışımının oluşumu tehlikeye girebilir.
Kızdırma bujisi nelerden oluşmaktadır;
Çubuk tipi metal kızdırma bujileri ve seramik kızdırma bujileri ayırt edilir. Bir çubuk tipi metal kızdırma bujisinin kızdırma çubuğunda gerekli ısıyı bir ısıtma rezistansı üretir. Seramik kızdırma bujileri ise metalden yapılma bir kızdırma borusuna ihtiyaç duymazlar. Bunun yerine ısıtma elemanları özel bir seramik ile çevrilidir. Bu nedenle seramik kızdırma bujileri genellikle gerekli çalışma sıcaklığına çok çabuk ulaşırlar. Ayrıca daha küçükler ve bu özellikler özellikle modern motorlarda çok büyük bir avantajdır.
Seramik tip kızdırma bujileri;
Bir çubuk tipi kızdırma bujisinin aksine bir seramik kızdırma bujisinin ısıtma rezistansı çok yüksek bir erime noktasına sahiptir. ayrıca, son derece dirençli bir seramik malzeme olan silikon nitrit ile çevrilidir. Isıtma rezistansı ile seramik muhafaza arasındaki etkileşim yüksek sıcaklıklara ve olağanüstü yüksek ısı iletkenliği sayesinde son derece kısa ön kızdırma sürelerine imkan verir. Ayrıca seramik kızdırma bujileri daha ince tasarlanabilir. Modern motorlarda kullanılabilir yer çok az olduğundan bu çok önemlidir.
Bir çubuk tipi metal kızdırma bujisinin yapısı;
Kendinden ayarlı hızlı çalıştırma kızdırma bujisi (SRM çubuk tipi kızdırma bujisi) en sık kullanılan kızdırma bujisi tiplerindendir. Yapısında aşağıdakiler bulunmaktadır.
Isıtma rezistansı: Kendinden ayarlı bir hızlı çalıştırma kızdırma bujisinin ısıtma rezistansı metalden yapılmadır. Kızdırma bujisine akım verilir verilmez, kızmaya başlar ve böylece çevresini ısıtır. Isıtma rezistansı için farklı tel çapları ya da tel uzunlukları kullanılarak, ısıtma davranışları da değiştirilir ve kızdırma bujisinin ne kadar çabuk kızdığı etkilenir.
İzolasyon dolgusu: Kızdırma borusunun içi son derece yoğunlaştırılmış özel bir toz ile doldurulmuştur: magnezyum oksit. Magnezyum oksit elektriksel yalıtkandır ve mükemmel bir ısı iletkenidir. İzolasyon dolgusu iki temel işlevi yerine getirir: Rezistansları darbelerden ve titreşimlerden korur ve üretilen sıcağın en iyi şekilde iletilmesini garantiler.
Isıtma borusu: Çubuk tipi bir metal kızdırma bujisinin ısıtma borusu sıcağa dayanıklı bir alaşımdan oluşur. İzolasyon dolgusu ile birlikte, rezistansların içeride yanmaya ve yanma sırasında ortaya çıkan şok dalgalarına korumasız bir şekilde maruz kalmasını önler.
Ayar rezistansı: Ayar rezistansı akım taşıyan orta elektrot ve ısıtma rezistansı ile kaynaklanmıştır. Sıcaklık yükseldikçe ayar rezistansının elektriksel direnci de artar. Böylece ısıtma rezistansa giden akımı sıcaklığa bağlı olarak azaltır.
Orta elektrot: Akü gerilimi rezistanslara orta elektrotlar üzerinden ulaşır.
Vida dişi: Üstün nitelikli bir kızdırma bujisinin vida dişi daima haddelenmiştir, kesme değildir. Böylece silindir kapağı içerisindeki kızdırma bujisi deliğinin hasar görmesinin önüne geçilir.
Bağlantı: Elektrik bağlantısına akü gerilimi bağlıdır.
IBAN Numarası Nedir Hangi Amaçla Kullanılır?
Bankalar arası yapılan para transferinde kullanılır. IBAN numarası kullanılmasının amacı yapılabilecek hataların en aza indirgenmesini sağlamaktır. IBAN İngilizce anlamı “International Bank Account Number” yani uluslararası banka hesap numarası olarak kullanılır. IBAN numarası ilk olrak Avrupa Birliği ülkelerinde kullanılan bir hesap numarası olarak ortaya çıkmıştır.
Avrupa Birliği çalışmaları kapsamında, ülkeler arası yapılan para transferinde hatayı azaltmak ve işlemleri hızlandırmak için belirlenen IBAN numarası kullanılmaktadır. IBAN no sayesinde işlemler daha hızlı ve işlemlerden kaynaklanan hataların önlenmesi amacıyla oldukça faydalıdır.
IBAN, kullanım kolaylığı sebebiyle, Avrupa Birliği ülkelerinin yanında bazı ülkeler tarafından da kullanılıp uygulamaya sokulmuştur. Bazı ülkeler, IBAN numarasını yurtiçindeki işlemler içinde kullanılmıştır.
IBAN numarası Avrupa Birliği Standartları kapsamında en fazla 34 basamaklıdır. 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren yurtdışı para transferlerinin yanı sıra EFT dahil olmak üzere yurtiçi bankalar arası para transferlerinde de IBAN kullanmak zorunlu hale gelmiştir.
IBAN, Dünyadaki tüm banka hesapları içinde yalnızca bir hesabı işaret eden; rakam ve harflerden oluşur. Her hesabın bir IBAN’ı vardır ve bir IBAN, yalnızca bir hesabı işaret eder.
Bir IBAN, en fazla 34 basamaktan oluşur. IBAN’ın ilk dört hanesi, iki haneli ülke kodu ve iki haneli kontrol rakamıdır. Kontrol rakamı, IBAN’ın doğru ve geçerli olup olmadığını gösterir. IBAN’ın bundan sonraki kısmı, ulusal banka hesap numarasını içerir. Bu bölüm, IBAN’ın toplam uzunluğu 34 haneyi aşmayacak şekilde her ülke tarafından serbestçe belirlenebilir. Türkiye’de IBAN uzunluğu 26 hane olarak karar verilmiştir. Türkiye IBAN’ın kullanımı aşağıdaki gibidir.
Hesap numarası IBAN numarasına nasıl dönüştürülür
IBAN numarasını öğrenmenin en kolay yolu Banka hesabınızın bulunduğu web sitesinde IBAN belirlemek için yapılan yönlendirmeye gitmeniz. Banka hesap numarasını iban numarasına dönüşümünü öğrenmek için internet bankacılığı veya mobil bankacılık varsa hesap bilgilerinden öğrenilebilir. Eğer online bankacılık kullanmıyorsanız, hesap kartınızı bankamatiğe takıp yine hesap bilgilerini görüntüle kısmından görüntüleyip dökümü alınabilmektedir. Bunun dışında hesabınızın bulunduğu bankaya giderek IBAN numarasını talep edebilirisiniz.
IBAN numarasının doğruluğunu nasıl kontrol edilir:
IBAN numarasının doğruluğunu kontrol etmek için tıklayınız.
Kombi arıza simgeleri anlamları
Baymak kombi Türkiye‘de yaygın kullanılan kombi markalarından biridir. Kaliteli ve güvenilir olan Baymak Kombi her ne kadar sorunsuz gibi gözükse de bazen fabrika hatası bazen de kullanıcı hatası veya bakımı zamanında yapılmadığı için arızlar verebilir. Bu kombi arızaların sebebi cihaza veya kullanıcıya bağlı olmadan da olabilmektedir. Örneğin su veya gazın kesilmiş olması bunların bazı sebepleri arasındadır. Genel olarak kombi ekranında çıkan arıza uyarı simgelerini inceleyelim;
1. Kombi açma kapama düğmesi olarak kullanılmaktadır. Kombi çalışma modu, yaz kış konumu da bu düğmeye basarak seçilir.
2. Yaz konumunda kullanılan simgedir. Kombi yaz konumunda sadece sıcak su kullanır. Ev ısıtması yanı petekler çalışmaz (kombi üzerinde musluk işareti çıkıyor ne anlama gelir)
3. Sadece ısıtma amacı ile kullanılan sistemdir. Bu durumda kombi sadece ortamı ısıtır. Su ısıtması çalışmaz (kombi üzerinde petek simgesi )
4. Hem sıcak su hem de ortam ısıtmasının yapıldığı anlamına gelmektedir. (kombi ekranında hem musluk hem de petek işareti çıkıyor)
5. Kombi resetlemek için kullanılan düğmedir. (kombi üzerinde yazan R harfi anlamı)
6. Kullanım suyu modu için görünen semboldür. Değer artışı ve azalışı + ve – tuşlarıyla düzenlenir (kombi üzrinde çıkan musluk veya vana işareti)
7. Kombideki su basıncı düşük olduğu zaman görünen semboldür. Doldurma musluğunu açarak su basıncını 1.5 bar olacak şekilde ayarlayıp musluğu tekrar kapatınız. (kap içerinde su dalga işareti ve aşağı ok işaretinin anlamı)
8. Brülörün devrede olduğunu alev oluştuğunu gösteren semboldür. (kombi üzerinde ateş simgesi, kombi alev işareti)
9. Alev oluşmadığı için ateşleme hatası için görünen semboldür. (kombi üzerinde ateş simgesi üzerinde çarpı var, kombi alev işareti üstü çizik)
10. Genel hata. Servise başvurunuz (doğalgaz kombisinde görülen üçgen işareti içinde görülen ünlem simgesinin anlamı)
Airfel marka kombi arıza işaretlerini detaylı görmek için tıklayın
Gantt çizelgesi Gantt Chart Nedir
Kısaca iş planı çizelgesi olarak ifade edilebilir. Bu iş planı çizelgesinde hangi iş ne zaman yapılacak ve birbirine bağımlı veya bağımsız işler tanımlanır. Gantt çizelgesi Gannt Chart uygulaması proje yönetimi süreçlerinde kullanılmasında oldukça fayda olan bir uygulamadır. Microsoft Office uygulaması olan Gantt çizelgesi ile bir projede yapılacak işler alt kırımlarına ayrılarak hangi işin ne kadar zaman alacağı ve bağımlı işlerin durumu belirlenir.
Proje yöneticisi Gannt çizelgesi ile projedeki işlerin takibini ve kritik yolun değerlendirmesini yapar. Proje yöneticisi Gantt çizelgesine bakarak işleri ve çalışanlarını kontrol ederek uygun işe uygun personeli rahatlıkla kaydırabilir. Çizelgede iş başlıkları, süreleri ve bağımlılıkları belirlenir.
Bir projede hangi işler yapılacaksa bir yere yazılır veya bazen akılda tutulur ve projede işler karışmaya başlayınca ve zaman kısıtlaması olunca hangi iş ne zaman bitecek ve hangi personel ne kadar süre çalışacak belli olmayabilir. Özetle bu uygulama ile projede iş, personel ve zaman takibi yapılabilmektedir.
Volkswagen caddy ilk bakim 15.000 bakımı
Volkswagen Caddy alındıktan sonra ilk bakıma 15.000 km bakımına gitmektedir. Peki kedi ilk bakımında neler yapıyorlar acaba? Caddy 15000 yani ilk bakımında en yüksek masraf her bakımda olduğu gibi motor yağında çıkmaktadır. Motor yağı yaklaşık 200 TL tutuyor. Bunun yanında;
Bakım maliyeti: 150 TL
Sarf malzeme: 25 TL değişiklik gösterebilir.
Yağ filtre: 20 TL
Hava filtre: 35 TL
Karbonlu polen filtre: 50 TL
Sentetik yağ: 200 TL
Cam suyu: 7 TL
Karter tapası: 4 TL
Belirtilen fiyatlar yaklaşık fiyatlardır. Bakım yapılan yere göre değişiklik gösterebilir. Bu değerler volkswagen caddy yetkili serviste yapılan bakım ve işçilik tutarı yaklaşık ücretlendirmesidir. Yetkili servis bakım ücretini azaltmak için önceden servis ile görüşüp gerekli olan yağın özelliklerini ve miktarını öğrenip aracın motor yağını uygun fiyata farklı bir yerden alıp bakıma giderken yanınızda götürebilirsiniz.
Motor yağı seviyesi nasıl kontrol edilir
Aracınızın gösterge panelinde motor yağı ile ilgili arıza simgesi çıkarsa ya aracın motor yağı eksiktir ya da motor yağ basıncı düşüktür. Aracın motor yağının az olduğundan emin olunmalıdır. Aracın motor yağını kontrol etmek için yapılması gerekenler;
a. Aracı düz bir yere çekerek durdurun. Aracın düz bir zemin üzerinde durduğundan emin olun.
b. Aracın motorunu kapatın.
c. Motorun soğumasını bekleyin. Aracın motoru sıcakken yapılan ölçüm hatalı olabilir.
d. Aracın motoru soğuduktan sonra aracın kaputunu açın
e. Motorun üzerinde yağdanlık işareti olan yağ kontrol çubuğunu çekin.
f. Yağ çubuğunu temiz bir bezle silin ve tekrar yerine takın. Motor yağı seviye çubuğunun yerine tam takıldığından emin olun.
g. Motor yağ çubuğunu tekrar çıkartın ve seviyesini kontrol edin.
h. Normal olması gereken min. ve max. arası bir yerde yağ gözükmesi gerekir. Yağ seviyesi minimum altındaysa motorunuza yağ ekleyin. Eğer max üzerindeyse aracın motorundan yağ azaltmanız gerekir. Bunun için motorun altında bir vida bulunur. Bu vidayı gevşettiğiniz zaman yağ akmaya başlar. Bu vidayı yavaşça gevşetin. Gerektiği miktar yağı boşalttıktan sonra tekrar vidayı sağlam bir şekilde yerine sıkın.