Aylık Arşiv: Ocak 2021

Mercedes-Benz 10 Yeni Elektrikli Araç Çıkaracak

Özellikle son yıllarda Avrupa’da dizel araçlara olan ilginin azalıp elektrikli araçlara olan ilginin artması ile otomobil devleri de elektrikli araçlar konusunda çalışmalarına hız verdi.

Elektrikli otomobil konusunda sektörün öncülerinden olan Elon Musk’un kurucusu olan Tesla’nın elde ettiği başarılar ile de pek çok otomobil devi bu alana ağırlık vermeye başladı.

Alman otomobil devi Mercedes-Benz’de önümüzdeki iki yıl içerisinde 10 yeni elektrikli araç modeli piyasaya süreceğini açıkladı.

Mercedes-Benz, 2022 yılının sonuna kadar 6 yeni EQ, üç Smart ve bir adette minibüs olmak üzere toplam 10 adet elektrikli araç modeli piyasaya sürecek.

Özellikle dikkatleri çeken minibüs modeli ile şirketin en trend araçlarından olan Sprinter olacak ve macerasına elektrikli olarak da devam edecek.

Yeni EQ Modelleri

Otomobil devi Mercedes Benz tarafından yapılan açıklamada 2022 sonuna kadar ürün portföyüne EQA, EQB, EQS, EQE gibi modellerin yanı sıra EQE ve EQS SUV modelleri de ekleyecek. Yapılan açıklamada tanıtım tarihlerine dair bilgi verilmese de iki model hakkında bazı bilgilere yer verildi.

Şirket EQA ve EQB modellerini kompakt birer otomobil olarak piyasaya sürecek. EQA, 20 Ocak tarihinde duyurulacak ve otomobil devinin Rastatt tesislerinde üretilecek. EQB modeli ise kompakt bir SUV olarak karşımıza çıkacak.

Yine Mercedes Benz herhangi bir bilgi paylaşmasa da aracın Macaristan’da üretileceği biliniyor.

EQE modeli ise elektrikli lüks bir sedan olarak piyasada yerini alacak. S sınıfı programa dahil edilen bu model, Maybach modellerinin de üretileceği tesislerde üretilecek. EQE modeli sedan olmasına rağmen daha çok iş dünyasına hitap edecek bir otomobil olacak.

2021 yılının ikinci yarısında duyurulması planlanan aracın EQE ve EQS SUV modelleri ABD’de üretilecek.

Yeni Smart Modelleri

Daha önceleri de tamamen elektrikli olarak üretilip satılan Smart modellerine Alman devi yeni seriler ekleyecek. Bu modeller hakkında hiçbir bilgi verilmedi ama üretilecek modellerin isimleri biliniyor.

Eski elektrikli Smart’a, yeni Smart fortwo, Smart fortwo Cabrio ve Smart forfour isimli üç model eklenecek.

Elektrikli Minibüs Sprinter

Şirketin çok amaçlı ve popüler minibüsü Sprinter, yeni eSprinter olarak elektrikli bir şekilde piyasaya sunulacak.

Hakkında fazla bir bilgiye yer verilmeyen bu elektrikli modelin nasıl bir bataryaya sahip olacağı, kaç beygir gücünde olacağı, tek şarj ile ne kadar gidebileceği gibi detaylar ise bilinmiyor.

Sizler de Alman devi Mercedes Benz’in yeni tanıtacağı modelleri, otomobil sektörünün ve elektrikli araçların dizel araçların geleceğini nasıl etkileyeceği hakkındaki görüşlerinizi yorumlarda belirtebilirsiniz.

Araba Nasıl Renk Değiştirir ?

Aldığınız ikinci el arabanızın renginden memnun değilseniz, artık o renkten sıkıldıysanız veya arabanıza bir hasar gelmişse ve aynı renge boyatmak yerine rengini değiştirmeyi düşünüyorsanız bu işlemleri nasıl yapabileceğinizi öğreneceksiniz.

 

Araç Rengini Değiştirme

 

Arabanızı hangi renge boyatmak istediğinizi karar verdikten sonra araç boyama servislerinden bir tanesine götürerek istediğin boyayı veya kaplatmayı yapabilirsiniz. Rengi değişen arabanızı servisten alırken fatura istemelisiniz araç plakasının bulunduğu ve hangi renge boyatıldığıyla ilgili bir fatura isteyin.

Bu faturayı almazsanız aracınızın ruhsatına işletemezsiniz ve herhangi bir trafik çevirmesin de cezai işlem uygulanır. Daha sonrasında sigorta şirketinizden ek-1 formu istemelisiniz.

Bu formun bilgisayar yoluyla doldurulduğuna üstündeki bilgilerin kesinlikle doğru olduğunu kontrol etmelisiniz formu doldururken form da tek değişmesi gereken bilgi aracın boyasıdır.

Daha sonrasında aracınızı muayene ettirip renk tespitinden sonra onaylı bir belge alarak trafik şubeye gidebilirsiniz. Trafik şube de ödeyeceğiniz ruhsat ücretinden birkaç gün sonra tekrar aracınızı muayeneye götürüyorsunuz. Daha sonrasın da aracınızı trafikte kullanabilirsiniz.

 

Hangi Durumlarda Boya Ruhsata İşletilir?

 

Aracınızın rengi beyaz veya siyah renkte ise ve aracınızı bulunduğu rengin mat haline dönüştürmek istiyorsanız beyazsa mat beyaza, siyahsa mat siyaha boyattıysanız bu değişimi ruhsata işletmenize gerek yoktur.

Başka bir durum olarak aracınızın sadece tavanını boyadığınız da veya kaplattığınız da bunu da ruhsata işletmenize gerek yoktur. Aracınızı tamamen boyatmadığınız durumlar da boyama veya kaplatma işlemlerini ruhsata işletmenize gerek yoktur.

Bazı boyama firmaları yaptırdığınız küçük boyama işlemleri sonrasın da sizin için ruhsata işletme sürecini üstlenmek isteyebilirler. Bu süreci kendiniz takip etmeniz sizin ve cebiniz için daha yararlı olacaktır.

 

Boya Değişimi Ruhsata Nasıl İşletilir?

 

Aracınızı boyattıktan sonra kimlik kartınızın fotokopisi, aracınızın sigorta poliçe fotokopisi, ruhsat fotokopisi ve aracınızı boyattıktan sonra servisten almış olduğunuz plaka ve yeni rengin yazılı olduğu fatura ile trafik şubeye gidebilirsiniz.

Trafik şubeye gitmeden önce internet üzerinden araba için herhangi bir borç olmadığını kontrol ediniz. Eğer borcunuz varsa bu borcu ödemeden ruhsatınızı değiştirmeniz mümkün değildir. Trafik şubede ki işinizi bitirince aracınızı evraklarla birlikte muayeneye götürün gitmeden önce randevu almanıza gerek yoktur oraya gidip elinizdeki evraklarla başvurunuzu yapın.

İkinci gelişiniz olduğu için otomobil tekrar muayene giriş seçeneğini seçip sıranın size gelmesini bekleyin. Evraklarınız kontrol edildikten sonra onaylanan belgelerinizle birlikte ek-1 evrakı size teslim edilecektir.

Aldığınız belgeleri tekrar trafik şubeye gidin. Bu şube sizin bağlı olduğunuz trafik şube olmalı aracınızın kayıtlı olduğu trafik şube değil. Bu şubede size aracınızın rengini neden değiştirdiğinizi ve aracınızın başka işlemlerden geçip geçmediğini soracaklar.

Bu soruları cevapladıktan ve elinizde bulundurduğunuz tüm evrakları memur onayından geçirdikten sonra birkaç gün içerisinde yeni ruhsatınızı hazır olur ve trafik şubeye gidip ruhsatınızı alabilirsiniz.

 

Araba Kliması Nasıl Isıtır ?

Araba kullanırken yolculuğunuzun daha iyi daha güvenli geçmesini sağlayan klimaların nasıl çalıştığından ve bölümlerinden bahsedeceğiz.

 

Araç Kliması Nedir?

 

Arabanızın havasını hem ısıtmak hem soğutmak için kullandığınız arabaya bağlı bir yapıdır. Sadece soğutma veya ısıtma işi için kullanılmaz araç içinde ki havanında temizlenmesini sağlar alerjik hastalığı olan insanlar için klima da bulunan polen filtresi sayesinde güvenli bir şekilde yolculuk yapmanıza yardımcı olan araç için oldukça önemli bir parça ve sistemdir.

Klima ısınıp soğumanın yanında kışın camlarınızın buğusunu çözmek için de oldukça etkili bir yöntemdir.

 

Klima Havayı Isıtır mı?

 

Eski tür araçlar da klima sadece soğutmak için kullanılan bir yöntemdi arabanızı ısıtmak için araba içinde bulunan hava sirkülasyonunu açmanız ve motorda ki sıcaklığın aracın içerisine üflenmesini beklerdiniz.

Arabanızı yeni çalıştırdıysanız ısınma gibi bir şansınız yoktu. Teknolojinin gelişmesiyle araba klimaları evlerde kullandığınız klimalar gibi havayı anında soğutup anında ısınmasını sağlayabiliyorlar.

 

Klima Havayı Nasıl Soğutur?

 

Klima sistemi altı aşamadan oluşan bir yapıdır. Kısaca bu yapılardan bahsedelim.

 

Kompresör: Motordan krank kasnağı ve kayışla aldığı hareket sonucu klima gazını sıkıştıran parçadır. Kompresörün bozulması veya arızalanması sonucu klima sistemi devre dışı kalacaktır.

 

Yoğuşturucu: peteklerin içinde dolaşan sıcak klima gazını yoğuşturucu fanı (soğutma fanı) tarafından soğutulur. Soğuyan klima gazı sıvı hale geçer.

 

Nem tutucu filtre: Yoğuşturucudan gelen sıvıyı içersin de bulunan süzgeç ve kurutucu madde yardımıyla sıvı kurutulup nemi alınmış bir gaza dönüşür.

 

Genleşme Valfi: Klima gazının basıncını düşürür ve ideal soğutma kapasitesini ayarlar. Sıcaklık sensörü sayesinde dengeyi korumaya çalışır bunu da sistemde dolaşan klima gazının arttırıp azaltarak yapar.

 

Evaporatör: Bu bölüm de sıvı olan klima gazı artık gaz hale döner. Genleşme valfinden gelen soğuk klima gazı petekler de dolaştırılarak soğutulur.

Klima gazı evaporatöre sıvı olarak girip gaz olarak çıkar soğuk girip sıcak olarak çıkar.

 

Klima Gazı: klima sisteminde insan vücuduna zararsız olan renksiz soğutucu maddeler kullanılır.

 

Klima gazının miktarı klimanızın ne kadar verimli çalıştığıyla orantılı olduğu için bahar aylarında klimanızı kontrol etmeniz önerilir.

 

Klimanın parçalarından bahsettiğimize göre şimdi nasıl çalıştığını okuyabilirsiniz.

 

Kompresör soğuk gaz düşük bir basınçla emer ve sıkıştırır. Sıkıştırılan gaz ısınır ve yüksek basınca sahip olur bu gaz kompresörden yoğuşturucuya gönderilir. Arabanın dışından gelen soğuk hava yoğuşturucuda ki yüksek sıcaklıktaki gazı soğutarak sıvı hale dönüştürür ama halen yüksek basınçlıdır.

Yoğuşturucudan sıvı halde genleşme valfine gönderilen sıvının basıncı burada düşürülür ve evaporatöre gönderilir. Evaporatör de sıvı halden tekrar gaz hale geçmesi için ortamdaki ısı çeker ve soğutur. Bir fan ile evaporatör de ki temiz ve soğuk hava aracın içine üflenir.

Soğuk hava dense de bu sizin aracınız içinde ayarladığınız sıcaklık veya soğukluk ayarına göre işler ve sistem ona göre hareket eder. Aracın içinde dolaşan klima gazı 65 dereceye kadar çıkıp -7 dereceye kadar düşebilmektedir.

Sıfır Araba Nasıl Alınır ?

Sıfır bir araç almak, insanların geneli tarafından heyecan verici alımlardan biridir. Heyecanın yanında bayilerin tek tek dolaşılması fiyat tekliflerinin alınması alınan tekliflerin ekonomik boyutlarının analiz edilmesi ve alacak olduğunuz aracın hangi bayide olduğunu öğrenmeniz durumlarında harcadığınız zaman ve efor sizi baya yoracaktır.

 

Yeni bir araba almadan önce kullanış acısından arabadan beklentileriniz ve bütçeniz gibi durumları göz önünde bulundurarak nasıl bir araç alacağınıza karar vermelisiniz. Araç alırken yapılması gerekenler hakkında detaylı bilgilendirme aşağıda maddeler halinde belirtilmiştir.

 

 

Gereksinimleri Belirlemek:

 

Yeni araba almadan önce yapılması gerekenlerin başında gelmektedir. Mesele aracı ne için kullanacağınızdır. Örneğin alacak olduğunuz aracı şehir içinde kullanacaksanız yakıt olarak daha az yakıt tüketen bir araç tercih etmeniz gerekmektedir.

Tercihiniz aile ortamında kullanılacak bir araçtan yana olacaksa bagaj büyüklüğü, koltuk genişliği gibi özellikler değerlendirmeye alınabilir. Eğer ki aracı spor, zevk ve kişisel olarak kullanacaksanız aracın rengi, iç dizaynı, koltuk sayısı, dış görünüşü ve motor performansı gibi opsiyonlar göz önünde bulundurulabilir.

 

Araba Hakkında Bilgi Edinme ve Araştırın:

 

Gereksinimleri belirleyip hangi aracı alacağınıza karar verdikten sonra araç hakkında araştırma yapılması gerekmektedir. Öncelikle çevrenizde alacak olduğunuz araca sahip olan kişilere sorular sorarak araç hakkında memnuniyetlerini öğrenin.

Satış temsilcileri ile iletişime geçerek aracın teknik özellikleri hakkında bilgi edinin. Araba hakkında edinmiş olduğunuz bilgileri bir ustaya danışarak bu özelliklerin sizin isteğinize karşılık verip veremeyeceğini dair bilgi edinin.

 

Bilgi edinmiş olduğunuz aracı kendi gözünüzden görme acısından bayilerin vermiş oldukları test sürüşü hizmetinden yararlanarak aracı sürerek daha kapsamlı bilgi sahibi olmanızda fayda vardır.

 

Yeni alınan arabaların garanti süreçlerinin olması yanında garanti sürecinin bitişinden sonraki dönemlerde aracın yedek parça bulunabilirliği ve maliyeti hakkında bilgi edinin. ( Aracınızın arıza yapması ve parçasının zor bulunabilir olması durumunda aracınızı kısa bir süre kullanamama durumları ile karşılaşabilirsiniz. )

 

Karar vermiş olduğunuz aracı almadan önce son olarak aracın sonraki dönemlerde maddi olarak size maliyelerini araştırmanız gerekmektedir. Vergi, Sigorta ve kasko gibi.

 

Teklif Alma:

 

Yeni araba almak, ikinci el araba almanın yanında daha maliyetli olduğundan dolayı karar vermiş olduğunuz aracı tek bir bayiden ya da satış temsilciliğinden almamaya özen gösterin.

Aracı satın almadan önce markanın bir kaç bayisinden fiyat almanız önerilmektedir. Bayinin aracı bünyesine katma durumlarından ötürü iki ya da daha fazla bayi arasında fiyat farlılıkları olabilmektedir.

Bu fiyat farklılıkları yol mesafesinden ya da toplu alımlarda uygulanan indirimlerden kaynaklanabilmektedir.

 

Bütçe hazırlama:

 

Son olarak almaya karar verdiğiniz aracın maliyetinde zorluk yaşıyorsanız bankaların sıfır araç kredi seçeneklerini araştırabilir teklif alabilirsiniz.

Size uygun olan faiz oranlarından yararlanarak taşıt kredisi kullanabilirsiniz. Kredi kartına taksitli, çek ve senet karşılığında satış yapan bayileri de değerlendirmeye alabilirsiniz.

Arabaya Nasıl Film Çekilir ?

Cam Filmi Nedir?

Cam filmleri termoplastik polimer reçinesinden üretilir. Cam filmleri arabanızın dışarıdan daha güzel gözükmesinin yanında arabanın içindeki insanlara da oldukça yarar sağlar. Cam filmleri güneşten gelen ışınların arabanın direk içine işlemesini önleyerek aracın içindeki insanları güneşten korumakla kalmayıp döşemelere gelecek zararı da önlüyor.

Yaz aylarında güneşi bir miktarda olsa engelleyip klimanızın daha verimli çalışmasına yardımcı oluyor. Araba camının da sağlamlığını bir miktar arttırırlar. Cam filmleri dışarıdan içerinin gözükmesini de engellediği için hem mahremiyet hem de arabanızda unuttuğunuz ya da bıraktığınız eşyalar için güvenlik sağlıyor.

 

Cam Filmi Yasak Mı?

 

Yukarıda da belirtilen nedenlerin bir kaçından ötürü cam filmlerinin ışığı en az %70 oranında geçirmesi zorunludur ve ön camda kullanılması yasaktır. Ön camda yasak olmasıyla birlikte ön camında film bulunduran arabalar araç muayenelerinden geçememektedir.

%70 oranından fazla ışık geçiren iki çeşit film vardır. Bu filmler serbesttir. 1 numaralı cam filmi ve 2 numaralı cam filmi olarak adlandırılırlar. 1 numaralı cam filmi ışığı %85 oranında geçirme özelliğine sahiptir. 2numaralı cam filmi ise ışığı %70 oranında geçirebilmektedir.

 

 

Cam Filmi Nasıl Takılır?

 

Cam filmi taktırmak istiyorsanız öncelikle bu işlemi sanayide halledebilirsiniz. Cam filmini kendiniz takmak istiyorsanız bu adımları izleyerek güzel bir şekilde cam filminizi kendi ellerinizle takabilirsiniz. İlk kez yapıyorsanız biraz yorucu olacaktır.

 

Öncelikle cam filminizi alınız 1 veya 2 numara bir film aldıktan sonra güzel bir şekilde camlarınızı temizlemeniz gerekiyor her hangi bir toz kalmaması için temizlediğiniz veya yıkadınız camları bezle silmek yerine silecek yardımıyla silebilirsiniz. Silecekle silerseniz hem bezin bırakacağı küçük toz veya ip parçaları kalmaz hem de hiç nem kalmamış olur.

 

İkinci adım olarak camınızın ölçüsünü çıkartmalısınız bunun için camınıza bir miktar su sıkarak cam filmin cama yapışmasını sağlayabilirsiniz. Cam filmi güzel bir şekilde camınıza oturtup elinize alacağınız kapalı bir falçata ile camın kenarlarından filminizi işaretleyebilirsiniz.

Bu işareti yaparken zaten işaretin dışına kalan yerler kendiliğinden kırılacak ya da cam filmi kaldırdığınızda küçük hareketlerle hemen kopartabileceksiniz.

 

Asıl iş olan cam filmini yapıştırmaya geldi sıra kalıp olarak çıkardığınız cam filminin koruyucu tabakasını çıkartarak üstten ve kenardan yapıştırmaya başlamalısınız. En üstten yapıştırmaya başlamak için camınızı bir miktar aşağı indirmeniz gerekmektedir.

üst tarafı yapıştırdıktan sonra camınızı tekrar kapatabilirsiniz yavaş bir şekilde hava bırakmayarak ya da kırıştırmayarak cam filminizi yapıştırın bunu yaparken acele etmeyin.

 

Cam filmin tamamını yapıştırdığınızda ne kadar uğraşmış olursanız olun bir kaç tane hava kabarcığı kalmış olacaktır. Bu hava kabarcıklarını geçirmek oldukça kolay daha öncesinden camınızı silmek için kullandığınız su veya cam sil size oldukça yardımcı olacaktır.

Aldığınız cam filminin yanında çıkan bir aparat veya cam filme zarar vermeyecek bir spatula yardımıyla o hava kabarcıklarını yok edebilirisiniz.

Araba Neden Su Eksiltir ?

Su eksiltme problemi arabalarda çok karşılaşılan, ağır sonuçları olabilecek bir sorundur. Arabanın neden su eksilttiğini anlamak için ilk önce soğutma sisteminin nasıl çalıştığını anlamak yerinde olacaktır.

 

Arabadaki Su Sistemi Nasıl Çalışır?

 

Su kaçaklarına geçmeden önce, suyun sistemde nasıl dolaştığına göz atmakta fayda var. Su bir araba soğutma işlemini gören en önemli maddedir. Soğuk su ilk önce motor çevresinde dolaşarak motorun sıcaklığını istenilen seviyede tutar. Daha sonra yağ soğutucuya girerek yağın sıcaklığını da istenilen değerlerde tutar.

Bu sırada sıcaklığı artan suyu soğutma için “radyatör” olarak bilinen bir ısı değiştiriciye girer. Soğuk havanın etkisiyle sıcaklığı düşen su böylece soğumuş olur ve soğutma sisteminde dolaşmaya devam eder. Suyun transferi bir pompa yardımıyla yapılır ve bu sistem devamlı kendini tekrar eder. İşte bütün bu işlemler sırasında aslında su boruların içinde uzun bir yol kat eder.

 

Araba Neden Su Eksiltir?

 

Su eksiltmeni bazı olası nedenlerini açıklamaya çalışalım;

 

Su borularının kendisinde veya bağlantı noktalarındaki hasarlar

 

LPG’li araçlardaki soğutma sistemine verilen hasarlar

 

Su haznesindeki hasarlar ya da su haznesi kapağından kaçaklar

 

Yağ soğutma ünitesindeki kaçaklar

 

Motor contasının eskimesi ya da hararet sebebiyle deforme olması

 

Bahsettiğimiz gibi su devamlı olarak boruların içinde dolaşır. Bu borulardaki ufak hasarlar (çatlaklar veya delikler) suyun sistemden dışarı çıkasına ve sonunda arabanın su eksiltmesine sebep olur. Ayrıca birçok farklı noktadan su çıkışı da olabilir. LPG takılı olan araçlarda, LPG akışını kontrol eden beyin mekanizması da soğutulmak zorundadır.

Bu sebeple mevcut soğutma borularına ek yapılarak LPG beyninden su geçirilmesi sağlanır. Eğer bu boru bağlantıları profesyoneller tarafından yapılmaz ise, bu noktalardan su kaçışı olması ihtimali yüksektir. Arabalarda suyun eklenmesi için bir su haznesi bulunmaktadır.

Bu haznenin kapağı sıkı bir şekilde kapatılmazsa veya kapağın kendisi bozuk ise su kaçağı olabilir. Arabalarda aşınmayı önleme ve soğutma gibi amaçlarla yağ kullanılır. Bu yağın da soğutulması gerekmektedir. Eğer bu yağ düzgün şekilde soğutulamaz ise hem yağ yanarak özelliğini kaybeder hem de motorun sıcaklığı çok fazla artacağı için motor zarar görür.

 

Bunu önlemek için araçlarda yağ soğutma ünitesi olarak da bilinen bir yapı vardır. Bu elemanın contaları eskimişse veya kendisi zarar görmüş ise araba su eksiltebilir. Bütün bunlarla beraber arabalarda en çok rastlanan su eksiltme sebebi motor contalarının eskimesi, aşınması ya da zarar görmesi sonucu oluşan su eksiltme olayıdır.

Motor contası, motoru soğutmak için içerde dolaşan suyun çevreyle bağlantısını kesen bir elemandır. Eğer araba uzun süre hararet yaptırılarak kullanıldıysa bu parça yüksek sıcaklıktan dolayı zarar görür ve su dışarıya doğru kaçar. Bu sebeple arabada suyun eksildiği görülür

 

Su Kaçağının Tespit Edilmesi

 

Su kaçağının tespit edilmesi bazı durumlarda kolay iken, bazılarında zor olabilir. Motorun gözle görülemeyen kısımlarındaki arızların tespiti zordur. Eğer görünen kısımda bir arıza var ise kaçakları tespit etmek kolay olabilir.

Fakat her iki durumda da tecrübeli bir ustaya gitmeniz hem güvenli hem de arızanın düzgünce giderilmesi açısından mantıklı olacaktır.