Elektrikli çaydanlık alınırken nelere dikkat edilmelidir?

Yazar: | 27 Temmuz 2016

Çay ( sınıflandırma adı: Camellia sinensis), çaygiller (Theaceae) ailesinden olan nemli iklimlerde büyüyen, yaprak ve tomurcukları kullanılarak içecek maddesi yapılan bir bitki türüdür. Yeşil, siyah gibi briçok çeşidiolan ve ülkelerin kültürlerine göre çok farklı hazırlanan bir bitki olan çayın anavatanı Güney ve Güneydoğu Asya olarak bilinmektedir. Çayın tarihi ile ilgili bu kadar bilgiden sonra asıl konumuza gelecek olursak çay nasıl demlenir diye baktığımız zaman herkesin damak tadı farklı olduğu için bu sorunun doğrudan bir cevabı yoktur sanırım.

Çayın demlenmesi ile ilgili ve çayın hangi oranda karıştırılacağı ile ilgili birçok farklı yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemler kişilerin damak tadına göre değiştiği için doğru çay karıştırma oranı diye değerlendirmede bulunmak oldukça zordur sanırım. Peki normal çaydanlık ile ocak üzerinde demlenen çay ile elektrikli çaydanlık arasında acaba bir fark bulunuyor mu ve belki de dikkat edilmesi gereken hangi elektrikli çaydanlık alınmalıdır? Çok çay içenler için asıl problem çayın soğuması olduğu için her zaman çaydanlığın altının az da olsa açık olması gerekmektedir. Ama ocakta çok fazla açık kaldığı zaman ocak ateşi belki de fazla olduğu için çayın tadı bozulabilmektedir. Bu yüzden elektrikli çaydanlık alternatif olarak karşımıza çıkmaktadır. Peki nasıl bir elektrikli çaydanlık alınmalıdır ve alırken nelere dikkat edilmelidir?

Elektrikli çaydanlık alırken öncelikle çay ihtiyacınızın hacmine göre bir çaydanlık almakta fayda var. Daha sonra dikkat edilmesi gereken sıcaklığı iyi ayarlamalıdır. Suyu sürekli kaynatmaktansa belirli bir sıcaklıkta tutmalıdır. Ve belki de önemli olanlardan biri de sessiz çalışmasıdır. Elektrikli çaydanlıkların bir çoğu suyu kaynatma sıcaklığına çıkarırken gürültülü bir şekilde kaynatır. Ve bu kaynatmadan sonra sıcaklık düştüğü zaman tekrar sıcaklığı yükseltirken gürültülü çalışmaktadır. Sese hassasiyeti olanlar için dikkat edilmesi gereken bir konudur. Bunun yanında bazı elektrikli kettle markalarında çaydanlık kısmı cam, porselen ve metal olabilmektedir. Cam dışardan bakıldığı zaman içi görülmektedir. Çay yeni demlenmişken güzel bir görüntü oluştursa da daha sonra içi biraz kirlenince göze çok da hoş gelmeyebilir ve bunun yanında cam çaydanlık kırılmaya veya çatlamaya oldukça müsaittir. Çok dikkatli bir şekilde kullanılmalı ve temizliği yapılmalıdır. Peki hangi marka çaydanlık alınmalıdır? daha önce kullandığımız arçelik çaycı markalı elektrkli ketıldan oldukça memnun kalmıştık. Fakat zamanla alttan su kaçırmaya ve kaynatma düğmesi gevşediği için kaynatma devresi çalışmamaya başladı. Daha sonra cam olan çaydanlık kısmı da kırıldı. Daha sonra Korkmaz marka bir çaydanlık aldık. Korkmaz kettle dan da memnun kalıyoruz bir de gürültülü çalışmasa oldukça mutlu olacağız. Bu kadar çay ile ilgili yazı yazdıktan sonra gereksiz bir karikatürden aklımda kalan bir bölümü paylaşmak size acı verse de kendimi tutamayıp yazacağım. Affınıza sığınıyorum; bir adama bakarım adam mı diye bir lafa bakarım laf mı diye bir de mutfağa bakarım çay var mı diye. Çay severlere afiyet olsun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir