Laravel 8 ile birlikte livewire yapisini goruyoruz, daha onceden laravel vuejs ile birlikte frontend kismini yapiyorduk veya siz ne ile projenizi yapmak isterseniz, ama onerilen vuejs idi.
Simdi ise livewire diye bir yapi goruyoruz, kendi tanitim sitesinde de goreceginiz gibi cok sade ve temiz bir kod yapisi hazirlamis arkadaslar, peki farki ne? En guzel bolumde burasi, livewire ozetle diyor ki, arkadas sen php kodu yaz ben arkada ajax ile onu dinamik yapayim, yeni nesil js dilleri gibi yaptgin islem dinamik olsun.
Ne demek dinamik olsun, bir ornek verelim, bir musteri online satis sitesinde urunu sepete ekledigi zaman sepetteki urun adedini arttirmak icin, php ile bunu tek basina yapamaz, bununla birlikte ajax yapisini veya kucukte olsa bir js fonksiyonu kullanmaniz gerekirdi. Simdi ise livewire yapisini yapan eli opulesi arkadaslar der ki, sen fonksiyonu yaz, sonra etkilenecek baska bir fonksiyon birsey varsa onu da emit et, sayfa yenilenmeden, ben senin butun islemlerini yapayim, bu ne anlama geliyor, hiz ve dinamiklik demek.
Normalde laravel php yaziyorsaniz, livewire kullanmak isinizi js karmasikligina girmeden kolaylastiriyor. Arkada ajax kendi halinde takiliyor, veri getir islerini o yapiyor ama siz hic yorulmuyorsunuz, daha az kod ile ayni is yapiliyor, ve laravelin nimetlerinden faydalanmaya devam ediyorsunuz.
Livewire kullanacaginiz zaman daha once make:contoller yerine, make:livewire ile isinize devam ediyorsunuz, http nin altinda bulunan controller klasorunde olan actionlar artik livewire yapisi icinde oluyor.
https://laravel-livewire.com/ sitesinde ana sayfada zaten ne kadar sade oldugunu kendisi anlatiyor. Mevcut islerinizi bitirdikten sonra livewire ile bir proje yapmanizi oneriyorum.
Simdi bir proje hazirliyorum laravel livewire yapisini kullanarak, bir sorun yasamadim, controller yapisina donmeme neden olacak henuz bir sey yok, bakalim zaman ne gosterecek.
Bir sorunuz olursa yorumlara lutfen yazin, zamanim oldukca yardimci olmaya calisirim, basarilar