Fotoğraf Makinesi Diyaframı (Aperture) Nedir

Yazar: | 3 Temmuz 2015

Fotoğrafçılıkta bilinmesi gereken üç sac ayağı ISO, denklaşör hızı ve diyafram (aperture) olarak değerlendirilebilir. Diyafram kısa tanımı olarak fotoğraf makinesi ya da kameranın içine giren ışığın geçtiği boşluktur. Bu durumu insan gözünde değerlendirecek olursak; insan gözüne benzer bir mantıkla tasarlanan kameralar gözümüzdeki kornea gibi dış ortamdan gelen ışığı toplar ve gözde toplanan bu ışık irise gönderilir. İris ışığın miktarına bağlı olarak genişleyip daralarak ışığın miktarını belirler. İnsan gözündeki ışığın göz merceğine geçtiği alan yani boşluk kısım göz pupil’i olarak adlandırılır, fotoğraf makinesinde ise bu açıklığa diyafram ya da ingilizce “aperture” denir.

aperture diyafram nedir

Fotoğrafçılıkta kullanılan farklı diyafram değerleri

Diyafram açıklığı kamera içinde bulunan hareketli yapraklar ile sağlanır. Bu hareketli yapraklar daralıp genişleyerek ışığın merceğe geçtiği bir boşluk oluşturur. Diyafram açıklığının miktarına bağlı doğru orantılı olarak merceğe daha fazla ışık girer.

Peki diyafram genişliği ne işe yarar diye düşünebiliriz. Farklı diyafram değerleri kullanılarak çekilen fotoğrafta arka plan ya da önde kalan görüntülü bulanık görünmesi sağlanabilir.

aperture diyafram değeri

Farklı diyafram ( aperture f ) değerleri ile çekilmiş aynı iki fotoğraf. Birinde arka plan net gözükmezken diğerinde arka plan oldukça net görünüyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir