Aylık Arşiv: Temmuz 2015

Garmin Vivosmart Akıllı Bileklik

GPS teknolojisinin önde gelen markalarından olan Garmin akıllı saat ve akıllı bileklikleri ile oldukça iddialı gözüküyor. Akıllı saatlerde fenix modelleri ile ciddi başarıyı yakalamış durumda olan garmin akıllı bilekliklerde de aynı kaliteyi hissettiriyor.

Garmin markasının akıllı bilekliklerinden olan vivosmart modeli incelediğimizde ilk etapta sadece aksesuar bileklik olarak gözükmesine rağmen oldukça maharetli. Garmin vivosamrt akıllı bileklik dış görünüşü ile oldukça hoş bir tasarıma sahip. Fakat bu kibar ve şık tasarımının yanında simetriye dikkat eden kullanıcılar için biraz can sıkabilir. Bileklik small ve large olarak iki farklı boyutta pembe-siyah, mavi-siyah, siyah-siyah 3 farklı çift renk seçeneği ile sunuluyor. Bilekliğin large boyutu diğer small boyutu gibi ayarlanabiliyor. Fakat bileğiniz large için küçük ama small içinde büyükse mecburen small modelini tercih etmek durumunda kalıyorsunuz. Bu durumunda bilekliğin kordon kısmı uzun olduğu için kordon uzunluğu içe doğru giriyor ve hafif hareketlerde uzun kısmı sağa sola çıkıyor. Bununla birlikte metal garmin yazısı tam bileğin ortasında olması beklenirken bileğin boyutuna göre sağa ve sola daha yakın olabiliyor.

garmin vivosmart akıllı bileklik

Bilekliğin kurulumu ve açılması oldukça basit akıllı telefonunuza garmin connect uygulamasını indirip bilekliği senkronize etmeniz yeterli. İlk alındığında bilekliğin bataryası boş olabileceği için bilekliği önce şarj etmekte fayda var. Bileklik senkronize edildikten sonra garmin connect mobil uygulaması rahat kullanımı ile kullanıcıyı yönlendiriyor. Connect uygulaması ile bilekliğin saatini, alarmını adım ve kalori hedeflerini belirleyebilirsiniz. Uygulamada bir kereye mahsus bilekliği hangi kolunuza taktığınızı seçmeniz gerekir.

Garmin akıllı bileklik tek satırlık bir ekran bulunduruyor. Uzaktan bakınca ekran belli olmayan tek satırlık ekran yazısı beyaz olarak gözüküyor ve oldukça kaliteli duruyor.

Bilekliğin ekranına çift tıklayarak ekran açılıyor. Saati görmek için sürekli ekrana çift tıklamaya gerek yok. Bileğinizi normal konumdayken saati bakar gibi hareket ettirdiğiniz zaman ekran otomatik olarak açılıyor. Tabii benzer hareketlerde ekran yanlışlıkla açılabiliyor. Gün ışığında çok güneş varken  ekran çok zor gözüküyor. Yazıyı görmek için elinizle karanlık bir alan oluşturmanız gerekli. Ekran parlaklığını ayarlamak mümkün olsa da bu sorunu çözmüyor.

Bileklikte titreşim özelliği bulunuyor. Gelen aramaları, mesajları telefonla aynı anda görebiliyorsunuz. Gelen aramaları arama anında gelen arama olarak gösteriyor. Tabii unutmadan şunu da belirtelim bilekliğin türkçe dil seçeneği bulunmuyor. Bütün bildirimler ingilizce olarak yazıyor.

İstenilen sosyal medya uygulaması bilekliğe senkronize edilebilir. Böylelikle bütün bildirimleri bileklik ile almak zorunda kalmazsınız. Bileklikte bulunan telefonumu bul özelliği ile bileklikten telefona sinyal gönderdiğiniz zaman telefon uyarı sesi çıkarak yerini belirtir. Bileklikte bulunan alarm özelliği ise sizi titreşim ile sessizce uyandırmaya yarar. Bu özellik küçük bebeği olan ya da eşin uykusu hafif olan kullanıcılar için oldukça ideal bir durumdur.

Yaklaşık bir haftaya yakın pil ömrü bulunan garmin akıllı bileklik saydığımız bu özellikleri telefonunuzun bluetooth özelliği açıkken yapar. Bu yüzden telefon bataryanız normalden daha kısa sürede bitecektir.

Samsung Gear S2 akıllı saat ilginizi çekebilir

Not: Garmin bileklik tek başına nabız ölçme özelliği yoktur. Nabız ölçme özelliği için nabız bantlı satılan ürün alınmalıdır.

Garmin bilekliğe alternatif olarak Samsung gear s2 modelini incelemenizi tavsiye ederim.

Teknoloji Neden Giyilir- Giyilebilir Teknoloji

Giyilebilir teknoloji olarak ifade edilen akıllı bileklikler yavaş yavaş hayatımıza girmeye başladı. İngilizcesi “wearable” olarak ifade edildiği için ingilizcede saat takı gibi eşyalar da elbise gibi giyilme olarak ifade edilir. Yani yüzük, saat, kolye, küpe gibi eşyalar takma fiili değil de giymek fiili olan “wear” ile ifade edildiği için türkçeye de teknolojiyi giymek olarak aldık. Giyilebilir teknoloji içinde akıllı bileklikler, akıllı saatler, kalp nabız bantları girmektedir. İlerleyen teknoloji ile alternatif giyilebilir teknoloji ürünleri ortaya çıkması kesin gözüyle bakılıyor.

Yakın zamanda özellikle telefon üreticilerinin giyilebilir teknolojiye yöneldiğini görmekteyiz. Özellikle akıllı saatler üzerinde oldukça fazla çalışma yapılıyor. Akıllı saatleri normal elektronik saat özelliklerinin yanında telefon ile senkronize ederek gelene aramalar, maiiler, mesajlar, sosyal iletiler telefonu kullanmadan görülebilir ve cevap verilebilir.  Ama görünen o ki bu teknolojiyi rahatlıkla kullanmamız için biraz daha optimize olmasını beklememiz gerekiyor. Bunların sebeplerinden biri akıllı saatlerin boyutlarının normal saatlerden daha büyük olması. Her ne kadar normal saat boyutlarında akıllı saatler üretilse de üzerinde çalışılmaya ihtiyaç olduğu da bir gerçek. Diğer bir sebep ise akıllı telefonlarda olduğu gibi batarya problemi. Saati küçültüp daha şık bir tasarım yapmaya çalışırken batarya hacmi de doğru orantılı olarak azalıyor. Batarya hacmi azalması saatin kullanım süresini azaltıyor.

Akıllı saatlere alternatif olarak saatlerdeki özelliklerin azaltılmasıyla akıllı bileklikler oluşturuldu. Akıllı bileklikler saatlere göre daha kullanılabilir olmasına rağmen özellikleri de az olduğu için çok tercih edilmiyor. Akıllı bileklikleri yine saat özelliğinin yanında gelen aramaları, mesajlarıi sosyal iletileri gösterme özelliği bulunuyor. Akıllı bilekliklerde ya küçük bir ekran bulunuyor ya da hiç ekran bulunmuyor. Bileklik özelliklerini ve bilekliğin topladığı adım sayısı, kalori hesabı, uyku süreleri gibi verileri akıllı telefonunuzla senkronize ederek kontrol edebilirsiniz. Her ne kadar şimdilerde çok fazla kullanıcı da bu ürünleri görmesek bile kullanıcıların yakından bu ürünleri takip ettiğini biliyoruz.

LG G4 S Özellikleri

LG markası G4 modeli ile yakaladığı başarıyı aynı modelin stylus sürümüyle devam ettirmeyi amaçlıyor. LG G4 modelindeki ekran boyutu 5.5″ inç olmasına rağmen LG G4 S ise 5.2-inç 1080p ekran ile geleceği belirtiliyor.

LG G4 S görünüşe göre G2 tarzı ile 5.2″ 1080p ekran ve 1.5 GHz bilinmeyen bir okta-çekirdekli işlemci olacak. Kamera ise lazer otofokuslu bir 8MP kamera olacak, Yonga seti ise Snapdragon 615 yongaseti en olası ihtimal olarak görünüyor.

Fotoğraf Makinesi Diyaframı (Aperture) Nedir

Fotoğrafçılıkta bilinmesi gereken üç sac ayağı ISO, denklaşör hızı ve diyafram (aperture) olarak değerlendirilebilir. Diyafram kısa tanımı olarak fotoğraf makinesi ya da kameranın içine giren ışığın geçtiği boşluktur. Bu durumu insan gözünde değerlendirecek olursak; insan gözüne benzer bir mantıkla tasarlanan kameralar gözümüzdeki kornea gibi dış ortamdan gelen ışığı toplar ve gözde toplanan bu ışık irise gönderilir. İris ışığın miktarına bağlı olarak genişleyip daralarak ışığın miktarını belirler. İnsan gözündeki ışığın göz merceğine geçtiği alan yani boşluk kısım göz pupil’i olarak adlandırılır, fotoğraf makinesinde ise bu açıklığa diyafram ya da ingilizce “aperture” denir.

aperture diyafram nedir

Fotoğrafçılıkta kullanılan farklı diyafram değerleri

Diyafram açıklığı kamera içinde bulunan hareketli yapraklar ile sağlanır. Bu hareketli yapraklar daralıp genişleyerek ışığın merceğe geçtiği bir boşluk oluşturur. Diyafram açıklığının miktarına bağlı doğru orantılı olarak merceğe daha fazla ışık girer.

Peki diyafram genişliği ne işe yarar diye düşünebiliriz. Farklı diyafram değerleri kullanılarak çekilen fotoğrafta arka plan ya da önde kalan görüntülü bulanık görünmesi sağlanabilir.

aperture diyafram değeri

Farklı diyafram ( aperture f ) değerleri ile çekilmiş aynı iki fotoğraf. Birinde arka plan net gözükmezken diğerinde arka plan oldukça net görünüyor